Forja Artística
Amat

Família De Forjadors

Joel Amat Casulleras, nascut a Barcelona l’any 1973

Té el seu propi taller a Besalú des de l’any 2004, taller que va començar amb el seu pare Manel Amat, reconegut forjador que fins aleshores tenia taller al Poble Nou de Barcelona.

En Joel Amat és la tercera generació de ferrers, des que el seu avi va començar amb aquest ofici, cap a l’any 1940, que després va seguir el seu fill, Manel Amat, mestre Forjador des de l’any 1987, i sent el primer forjador a ser reconegut com a mestre forjador per la Generalitat de Catalunya.

En Joel va estudiar Enginyeria Mecànica a Terrassa, però al cap dels anys i havent passat per diferents empreses, va decidir deixar la feina en una coneguda empresa de Banyoles, per a emprendre el seu propi camí com a ferrer-forjador, la seva passió, obrint el seu taller a Besalú l’any 2004.

Des d’aleshores, són moltes les feines que ha realitzat, i també moltes les trobades de forjadors on ha participat, com ara la Fira del Ferro que la associació ACUNÇ organitza cada any per Setmana Santa a Besalú, o la reconeguda Fira del Ferro d’Arles sur Tech.

Actualment en Joel Amat és el president de l'associació Acunç Forjadors de Besalú.

En Joel s’ha fet un nom dins d’aquest món, i ja són molts els que admiren i reconeixen el seu treball i seu esforç per la feina ben feta, i que dia a dia duu a terme al seu taller de Besalú.

Manel Amat i Sala

Manel Amat i Sala és el primer Mestre Forjador que va ser reconegut per la Generalitat de Catalunya.

Va començar a treballar al taller del seu pare als catorze anys, a l'any 1969. En aquest taller va aprendre amb el seu pare les tècniques de la forja tradicional.

Això li va permetre participar en concursos d'escultura al 1970 (Girona), 1971 (Tarragona), 1972 (Barcelona), 1973 (L'Hospitalet de Llobregat). Fins al 1980 va continuar perfeccionant el seu estil, any molt important per en Manel Amat, que obtenia la titularitat del taller de Forja. També al 1980 participa a l'exposició que es celebra a l'antiga capella de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

L'any 1987 la Generalitat li atorga el títol de Mestre Forjador.

Al 1990 entra a formar part del Gremi de Serrallers de Barcelona, cosa que li va permetre participar anualment al centre permanent d'Artesania fins l'any 1997, excepte l'any 1996, quan l'exposició es va realitzar al "El pati Llimona" de la Generalitat.

Els anys 1995, 1996, 1997, 1999 i 2000 participa a l'"Exposition Internationale de Ferronnerie" que es celebra a França. Els anys 1998 i 2000 participa a les exposicions "D'Arles-Sur-Tech".

L'any 2000, el Gremi de Serrallers de Barcelona celebra el seu 620 aniversari i realitza unes exposicions a Tàrrega, Perpignan, Girona, Valls, Barcelona. En aquest mateix any rep el premi Balaciart a "Las Noves Expresions Creatives" gràcies a la peça de "La Mujer Haciendo Gimnasia".

Manuel Amat Duran

Manuel Amat Duran va començar d'aprenent al taller de l'Alegre i més tard al d'en Vilaplana. Va treballar 15 anys a l'empresa Francisco Nubiola fent de mecànic de manteniment i després va fer d'encarregat al taller d'en Vidal Sunet.

Finalment es va establir el 1944 al Carrer Agricultura 133 de Barcelona que es on vivia. Al seu taller tant feia feines de serralleria com de forja i va fer feines tan diferents com les portes d'accés al camp nou o les portes forjades del panteó de la família Hernández a Montjuïc.

Forjadors des de 1944

  • Legal area
  • All rights reserved by Joel Amat Casulleras